19. února 2012

Příběh, který nám babička vyprávěla, byl mnohem smtutnější, než jsem čekala. Byla jsem z toho smutná celou noc a nebýt toho, že jsem čerstvě zamilovaná do Guye, věřím mu a cítím se s ním v bezpečí a těch pár hodin spánku mě držel za ruku, asi bych zanevřela na všechny muže.

Mariin manžel Gunter, ohromnej despota, žárlivec a tyran stále nutil svoji ženu, aby mu porodila děti. Vždycky, když byl doma, společný čas trávili v ložnici. Nátlak a nedůvěra manžela Marianne tak deptala, že každé jejich setkání jí bylo víc a víc odporné, hnusil se jí každý moment, kdy se s ním měla setkat a běhal jí mráz po zádech pokaždé, když se jí dotknul. Gunter ji začal posílat do kláštera, aby ji jím podplacené jeptišky vysvětlily, že jako žena má ve všem poslouchat svého muže a ve všem mu musí vyhovět a být po vůli. V klášteře Marianne poslouchala od podplacených jeptišek poučky a výtky ke svému „nevhodnému“ chování a cítila se čím dál hůř, přestávala jíst, bledla a hubla. Jednoho dne se setkala s Marghou a spřátelily se. Od té doby začala Marianne chodit na zpovědi k Margharit, která vždy dostala instrukce od matky představené. Ty samozřejmě neposlouchala a pomalu jí samotnou pro podlost a vypočítavost přestávala respektovat. Na oko samozřejmě byla velmi přísná a Marianne také vystupovala na veřejnosti jako hluboce přemýšlející nad radami z kláštera. Ve skutečnosti našla důvěrnici a věrnou přítelkyni, které se mohla se vším svěřit. Gunter byl spokojený a po čase svolil, aby Margha Mariu navštěvovala v jejich domě. Margha sama o sobě byla velice okouzlující a přitažlivá žena. Čím častěji byla Margha u van der Borckových na návštěvě, tím víc se doma zdržoval i Gunter. Silná osobnost, ráznost a pěkná tvář Marghy Guntera velmi přitahovala a chtěl s ní často mluvit o samotě. Zvýšil příspěvky do kláštera a matka představená ho nechala navštěvovat Marghu kvůli zpovědi.

Byl to slizkej úchyl a vyprávěl jí jen o tom, jak po večerech, když je Marianne v klášteře, on si užívá neposutáané radovánky s milenkou Joannou. Margha reagovala na jeho lascivní řeči rázně a vždy ho usměrnila do patřičných mezí. To Guntera ještě víc vzrušovalo a tak hledal častější a častější záminky proto, aby se mohl s Margou setkat. Marianne přestal pouštět do kláštera a chudák Margha k nim musela docházet. Dokonce chtěl, aby se k nim Margha nastěhovala, pod záminkou, že Marianne je slabá a potřebuje intenzivní péči. Margha odmítla a Gunterův vztek soupal.

Jednoho dne se vypravil na služební cestu. Věděl, že když je mimo domov, Margha je ochotná trávit u nich doma víc času. Tajně se ale ještě téhož večera vrátil. Potají klíčovou dirkou do koupelny sledoval, jak Marhga pomáhá zbídačené Marianne nachystat lázeň. Pohled na intimní scénu dvou žen ho vzrušil natolik, že úplně ztratil kontrolu sám nad sebou. Sledoval, jak se pak v koupeli obě ženy vyměnily a schoval se, když šla Marianne do vedlejšího pokoje pro další karafu teplé vody. V tom okamžiku se vplížil do koupelny, svlékl se a začal na Marghu dotírat. Ta ho odmítla, bránila se, Marianne jí přišla na pomoc, ale tu Gunter silně uhodil a Marghu, vzteky, že mu vzdorovala, ve vodní lázni utopil. Tělo pak zahrabal ve sklepě domu a Marianne poslal do kláštera.

Proto to věčné bublání v topení, zvláštní vůně v koupelně a bouchání. To duch Marghy se snažil osvobodit z prokletého domu.

Díky babičce Mony našla Margha konečně klid a já jsem se rozhodla se z Kwaadhamu na poslední týden svého pobytu odstěhovat. A kam jinam než ke Guyovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat