11. února 2012

Ve středu jsme byli za matkou představenou. Vypověděli jsme jí příběh Margarit a Marianne, jak jeptiška hledá ztracenou holčičku a že bychom potřebovali víc informací do Guyova příběhu. Podívala se na nás, takovým tím skeptickým pohledem s jedním nadzvednutým obočím. Měla tlusté staromódní brýle (podobné, jako nosí královna Alžběta), na hlavě takový ten jeptiškovský čepec, celá v černo bílé. Z pod čepce jí vypadával pramen dlouhých bílých vlasů a působila na mě spíš jako moderní babča, než jeptiška. Myslím, že nám moc nevěřila, ale Monina babička je její kamarádka a tak nás nechala nahlédnout do matriky.

Hledáme kolem roku 1620, jakékoli jméno Margharit, nebo Marianne a ulici Kwaadham. Matrika popisuje, že v ulici Kwaadham tou dobou žila jistá Marianne van der Brocková, manželka váženého obchodníka, který nechal vystavět celý svůj dům jen pro ni. Jejich sňatek se uskutečnil v roce 1610, spolu žili do roku 1620 v domě v Kwaadhamu, tam, co teď bydlím já. V roce 1620 Marianne vstoupila do kláštera a jako řádová sestra zde dožila svůj život.

O životě manžela Marianne se píše jen to, že poté, co jeho paní vstoupila do kláštera, se oženil s jakousi Joannou, z které se stala vážená měšťanka a porodila mu pět dětí. Rodina van der Brockových žila v Kwaadhamu mnoho století, než ve válce jejich rod vymřel a dům koupila rodina Christa.

Sester Margharit žilo tou dobou v klášteře několik:

Margharit Neederbaumová: nastoupila do kláštera v roce 1612, když jí sem ve 12 letech poslal její otec, jelikož mu zemřela manželka a nedokázal sám dceru vychovávat. Mladá Margharit v roce 1619 z kláštera na vlastní přání odešla. Bokem je napsaná poznámka, že se roku 1621 vdala v Benátkách za italského šlechtice Motanellliho.

Margharit Sofie Braunová: do kláštera vstoupila ve svých 14 letech dobrovolně, byla vzorná řádová sestra, angažovala se v projektech na pomoc opuštěným dětem. V roce 1620, když jí bylo 25, zmizela.

Margharit Weyderishová: vstoupila do kláštera ve svých 12 s mladší sestrou Catharinou. Obě v klášteře dožily úctyhodného věku 70 let.

Margharit Sa… (jméno nebylo dobře k přečtení): vstupila do kláštera v 16 letech a o 4 roky později (1621) byla z řádu vyloučena, kvůli těhotenství. Vystoupila z řádu a provdala se tehdejšího starostu Ghentu.

Musím se nad tím pořádně zamyslet...

Žádné komentáře:

Okomentovat